Uskoro u prodaji „stari pirotski kačkavalj”

Bez autora
Feb 19 2012

Pirotska mlekara dnevno preradi oko 10.000 litara mleka. Mleko za preradu obezbeđuje se od kooperanata sa područja pirotskog okruga. Od aprila oko 80 odsto proizvoda naći će se na inostranom tržištu, a 20 procenata biće plasirano na tržištu Srbije, uglavnom u Beogradu. Kačkavalj će se plasirati pod nazivom „stari pirotski kačkavalj”. Kapaciteti pirotske „Mlekare” su oko 60.000 litara prerađenog mleka dnevno u jednoj smeni. Od kooperanata sa područja pirotskog okruga dobijaju 10.000 litara kravljeg mleka dnevno. Otkup mleka plaćaju od 30 do 35 dinara po litru. Kooperanti su zadovoljni cenom. Od početka februara mlekara „Eko-teman grup” otkupljuje i kozje mleko po ceni od 45 do 50 i ovčje od 95 do 100 dinara. Prerada u kačkavalj i sir počeće kada budu obezbeđeni uslovi, odnosno za mesec danakada se završi jagnjenje. U „Mlekari” planiraju i postupno proširivanje kapaciteta.

Uskoro u prodaji „stari pirotski kačkavalj”Pirotska mlekara dnevno preradi oko 10.000 litara mleka.

Mleko za preradu obezbeđuje se od kooperanata sa područja pirotskog okruga. Od aprila oko 80 odsto proizvoda naći će se na inostranom tržištu, a 20 procenata biće plasirano na tržištu Srbije, uglavnom u Beogradu. Kačkavalj će se plasirati pod nazivom „stari pirotski kačkavalj”.

Kapaciteti pirotske „Mlekare” su oko 60.000 litara prerađenog mleka dnevno u jednoj smeni. Od kooperanata sa područja pirotskog okruga dobijaju 10.000 litara kravljeg mleka dnevno. Otkup mleka plaćaju od 30 do 35 dinara po litru. Kooperanti su zadovoljni cenom. Miroljub Simonović, koji je penziju stekao u „Tigru”, sada u štali ima dve visokomlečne krave i godišnje preda oko 1.000 litara mleka.

–Čim je „Mlekara”počela ponovo da radi postao sam njihov kooperant i za sada sam zadovoljan uslovima koje nude. Stočni fond bih povećao ukoliko i moj sin odluči da se bavi stočarstvom – rekao je Simonović.

Od početka februara mlekara „Eko-teman grup” otkupljuje i kozje mleko po ceni od 45 do 50 i ovčje od 95 do 100 dinara. Prerada u kačkavalj i sir počeće kada budu obezbeđeni uslovi, odnosno za mesec danakada se završi jagnjenje. U „Mlekari” planiraju i postupno proširivanje kapaciteta.

– Otkupom kvalitetnih jagnjadi i jaradi, već od ovog proleća, formiraćemo naše osnovno stado na farmi „Bele vode” na Staroj planini i tako obezbediti sigurno snabdevanje mleka za preradu – kaže Dragana Janaćković organizacioni direktor „Mlekare”. On još dodaje da je „Mlekara” spremna da zainteresovanim stočarima podeli 50 do 80 koza ili ovaca kako bi formirali ili povećali svoj stočni fond, a mleko predavali mlekari. Stado bi na taj način i otplaćivali. Planira se otkup oko 5.000 jagnjadi i do 1.500 jaradi.

– Za stari pirotski kačkavalj zainteresovani su kupci iz arapskih zemalja pa smo preduzeli neophodne radnje za obezbeđivanje HALAL standarda koji očekujemo u martu – kaže Janaćković. Posle toga radiće na uvođenje HASAP-a i standarda 9001. Ispitivanje proizvoda u niškom institutu dalo je odlične rezultate pa će „stari pirotski kačkavalj” na osnovu tradicionalnog postupka i recepture uskoro biti dostupan potrošačima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik